socrates

listen.understand.think.create

HOME STORY NEWS TUTORIAL INFO SPYSHOT VIDEO MOVIE-TVs eBOOK FACEBOOK



Assalamualaikum wbt.
Selamat Sejahtera.


InsyaAllah, tutorial kali ini akan menunjukkan cara untuk buat "Sticky Entry" dlm Blog anda. Apa itu "Sticky Entry"? Secara umumnya, "Sticky Entry" merujuk kepada sesuatu entry yang kita post untuk diyangkan pada jangka waktu yang kita sendiri tetapkan. "Sticky Entry" akan sentiasa berada di atas mana-mana post sehingga tamat tempoh jangka waktu tersebut.
(Terima kasih kpd my kakak @Tokey Alya yg sudi memberitahu & menunjukkan cara buat "Sticky Entry" ini :D )

1. Buat New Post dan Publish seperti biasa. (Ini penting kerana kalau anda skip dan terus tetapkan tarikh pada post anda, ia akan jadi "Schedule Entry" dan bukannya "Sticky Entry"- harap maklum

2. Bila dah Publish, klik Edit Post untuk tetapkan tarikh & masa seperti ditunjukkan dibawah :
3. Klik Publish Post dan selesai.. :D Selamat Mencuba

Tambahan shj : Ada lagi satu cara yang boleh juga kita cuba tetapi ia bukanlah berdasarkan pd Entry yang kita post. Ia diambil drp "Widget Text" yg memang sudah ada di Dashboard masing-masing. Caranya hanya dengan tonton video di bawah.. :


ps : saya lebih recommend guna "Sticky Entry" kerana anda masih boleh berinteraksi dgn org lain seperti biasa, tidak dengan "Text Widget". Harap Maklum.

11 comments:

nice sharing! :D

tq bro...
sharing is caring.. weeee... :D

cantik dik.. lagik cari kalo nama akak tu di-link terus g blog akak.. hehehehe

cantik dik.. lagik cari kalo nama akak tu di-link terus g blog akak.. hehehehe

aiseyyman,mmg nak buh tp terkeles plak..hehe..
right away..

ta paham!! tolong2... pe mende ni sebenarnye? bkn slalu dah mcm tu ke?

hehehe..
mcm ni la azie, kot2 nanti ko ade entry yg nak tayangkan dlm jangka waktu tertentu ko buat la tuto ni...
so,post ko tu nanti akan bergelar "sticky entry"
itu aje..hehe :D

stiky entry nie akan stay kt atas blog posting smpai date yg kita nak tu, altght kita ada post new entry in between, new entry akan jatuh ke bwh.. :)

TQ dik..

ermmm napa sistem i xmacam nie ...

bru fhm fungsi menda nih... Thanks for sharing..

Terima kasih di atas info sticky entry ditulis, semakin faham apa itu sticky entry.

Link Exchange

Kepada sesiapa yang datang ke Blog ini & ingin meninggalkan jejak, saya alu-alukan niat murni anda. Tinggalkan Link ke Blog anda untuk saya balas kunjungan. Terima Kasih :D

guyo


About this blog

Everything About Knowledge and Skill

Followers

Lenny wonderpet


ShoutMix chat widget

buzz when u care

twit-twit

Facebook Badge

gets my updates

Bookmark and Share

Add to Google Reader or Homepage

Related Posts with Thumbnails
Powered by Blogger.

paste this onto ur page

BannerFans.com

advertisment

owez

oldschoolership

IPGM - bloggers

SUARA GURU MALAYSIA

ehoza squadron